През изминалата година в страната има възникнали над 40 свлачища. Само за първите месеци на 2018-а те са вече 2000. За да бъдат укрепени са необходими 1 млрд. лв. Регионалният министър Николай Нанков припомни, че държавата е предприела редица превантивни мерки още през 2015-а година с промени в Закона за устройство на територията, с които се забрани строителство в свлачищни райони без извършването на необходими геозащитни мероприятия и без изградена канализация. Това обаче не е достатъчно, признава Нанков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Всички природни явления, свързани с катаклизми, с кризисни ситуации, било то наводнения, било то свлачища, било то земетресения, може би сме дозряли вече да мислим по темата за катастрофичен пул, за създаването на специален фонд именно за подобни ситуации“, предложи министър Николай Нанков

При увреждане на лично имущество, Фондът може да се финансира през данък сгради или чрез целева вноска от собствениците на имота на годишна база. Друг вариант за събиране на средства е през застрахователна полица. Идеята за създаването на такъв фонд е коментирана с Министерството на земеделието на среща при вицепремиера Валери Симеонов. Предстои тя да бъде предложена и на министър-председателя Бойко Борисов. Към момента финансирането за предотвратяване и справяне със свлачищата идва от регионалното министерство и бюджета на Междуведомствена комисия към МВР.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Нанков заяви още, че алтернативен маршрут между Смолян и Мадан ще бъде осигурен на всички жители заради свлачището на основния път между населените места.

„До няколко дни ще има алтернативен маршрут. Той ще заобикаля само километър и 200 – 300 метра. В момента се правят пробивите през частни имоти с разрешение на собствениците, за да се направи алтернативен обходен маршрут,“ увери министър Нанков.

До края на седмицата ще стане ясен и докладът на комисията от експерти, които трябва да предложат конкретни мерки за щетите от свлачището.


Leave A Reply