Депутатите създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. Предложението за създаване на комисията е на БСП. В нея ще участват трима народни представители от всяка парламентарна група, като общият им брой ще бъде 15. Комисията ще работи за срок от един месец. За председател бе избран Жельо Бойчев от БСП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Преминаването на собствеността на дружеството в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност“, мотивира предложението на левицата Драгомир Стойнев. „Имаме и доста съмнения около тази сделка. Не може Народното събрание да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор какъвто е енергетиката. То е длъжно да упражни всички факти и обстоятелства около фирмата купувач“, заяви още Стойнев.

Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев

„Нямаме никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в Народното събрание и го доказахме с извънредните заседания на комисията по енергетика, където бяха изслушани всички“, каза от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП, защото тогава ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да може да се спре със спекулациите и да се заиграва със страховете на хората. „Подкрепяме създаването на такава анкетна комисия, защото смятаме, че така ще излезе обективната истина“, каза още Цветан Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи освен продажбата на ЧЕЗ времената комисията да се занимава и с приватизацията на дружеството досега.


Leave A Reply