Началникът на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов е обсъдил късно снощи по телефона ситуацията в Сирия с американския си колега Джоузеф Дънфорд – председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщава московският всекидневник „Комерсант“, цетеран от БТА.

Герасимов заяви, че Москва разполага с достоверна информация за подготовка на провокация с използване на химическо оръжие в обкръжения от сирийската армия бунтовнически район Източна Гута край Дамаск. Целта е евентуална химическа атака да бъде приписана на сирийските правителствени сили и да послужи за повод за американски ракетен удар по правителствените квартали на Дамаск като наказание срещу режима на президента Башар Асад, счита Герасимов.  В руския генерален щаб смятат, че е възможно да се повтори сценарият, разигран от САЩ след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април 2017г., за която Западът обвини Дамаск и след което Вашингтон нанесе удар по сирийската военновъздушна база в района с 59 ракети „Томахок“, изстреляни от два американски бойни кораба, намиращи се край остров Крит в Средиземно море.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с това генерал Герасимов предупредил САЩ да се въздържат от нанасяне на ракетен удар по Дамаск, където се намират руски военни съветници и друг руски персонал. В съобщението на руския генерален щаб се казва, че в случай на заплаха за руските военни в Сирия, Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по носителите им, т.е. по бойните кораби и по самолетите от ВВС на САЩ, посочва „Комерсант“.

Така шефът на генщаба за първи път причисли американските кораби и авиация към потенциалните цели за унищожаване, в случай че те бъдат използвани за удар срещу Дамаск.  „Последствията ще бъдат най-тежки“, заяви вчера и руският външен министър Сергей Лавров.

Russian soldiers march during a rehearsal of Victory Day parade, in which they will take part with a Syrian unit at Hmeimym airbase in Latakia province, Syria, 04 May 2016 (reissued 11 December 2017). Media reports on 11 December 2017 state Russian President Vladimir Putin made an unannounced visit to Syria where he met with Syrian Presidents Bashar al-Assad and ordered a withdrawal of Russian troops from Syria. EPA/SERGEI CHIRIKOV *** Local Caption *** 52738599

EPA/SERGEI CHIRIKOV

 

Експерти, цитирани от вестника, оценяват вероятността от пряк военен сблъсък между Русия и САЩ като ниска. Според политолога Михаил Троицки президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да покаже личната си решимост, но на обстрел срещу Дамаск Русия най-вероятно няма да реагира симетрично, „особено ако Вашингтон навреме предупреди за своите планове“. „Удари на САЩ по Русия и обратно се нанасят по телевизията и медиите, но на реалната арена на бойните действия американците много се стараят дори случайно да не засегнат представители на Русия. А и за нас такъв вариант на ескалация е неприемлив „,  уверен е и друг руски военен експерт – полковник Виктор Мураховски. Главният редактор на „Moscow defence brief“ Михаил Барабанов смята, че в поведението на двете страни има доста риторика. В този случай обаче нещата са по-сериозни заради предстоящите (в Русия) президентски избори. До 18 март американците няма да предприемат ракетен удар, а дотогава Москва и Дамаск се надяват окончателно да сломят бунтовниците, стегнати в железен обръч в Източна Гута, отбелязва той.

Русия за първи път от началото на намесата си в Сирия предупреждава за възможност от пряко военно противодействие на САЩ по повод на конкретно възникнала ситуация, макар по-рано са се чували закани, че атаки срещу руските войски ще бъдат отразявани, напомня директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов. Това означава, че войната на нерви е отишла твърде далече и напрежението расте, но да се сравнява тази ситуация с Карибската криза от 1962 г. засега е преждевременно, казва експертът. Тогава САЩ внезапно откриха съветските ракети под носа си, а сега двете страни са добре информирани за взаимните си потенциали, подчертава той.


Leave A Reply