Само няколко часа след като гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс съобщи, че е изпратил до властите в Република Македония предложението си за разрешаване на спора за името на западната ни съседка, вестниците “Катимерини” и “Та неа” публикуваха пакета на Атина, цитирани от БГНЕС.

Според изданията на практика това са предложенията на международния посредник Матю Нимиц. В пакета фигурират следните предложения: Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).Македония Гърция

Според “Та Неа” на този етап никой не може да предвиди как ще се развият преговорите поради споровете около историята и културата и изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че “не е необходимо да се променя Конституцията”, за да се реши спорът за името. Днес след обяд в правителството в Атина ще се проведе среща между коалиционните партньори от СИРИЗА и “Независими гърци”. Лидерите на двете формации Алексис Ципрас и Панос Каменос ще се срещнат в 17.00 часа местно време. Спорът за името ще бъде сред темите, които ще обсъдят двамата политици.

 


Share Follow

Leave A Reply