“Това е историческo решение, което взехме, и благодаря на всички парламенти за консенсуса, който постигнахме, и позицията, която изградихме с г-н Моралес. С възможността да има парламентарен контрол на Европол даваме едно по-голямо участие на национални парламенти за всичко свързано с тема сигурност и контрола, който трябва да бъде осъществяван”, коментира пред БНТ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ. Той каза, че сигурността не трябва да има политически оттенък и е много удовлетворен от това, което са успели да направят с всички колеги от местните парламенти.

EU_BG217

“Всяка една държава членка трябва да излъчи четирима народни представители, които да участват в този парламентарен контрол, като тук включваме и комисията “ЛИБЕ” на Европейския парламент (ЕП). Хубаво е, че този резултат е реален и се случи в София и оттук нататък осъществяването на парламентарния контрол винаги ще бъде по процедурните правилата, които са приети в Българското председателство заедно със съпредседателството на ЕП на Комисията “ЛИБЕ”, коментира Цветанов.

европол

По думите на Цветанов говорим за един нов подход в дейността на Европол и е изключително удовлетворен, че освен традиционните акценти – организирана престъпност, борба с тероризма, вече се слага внимание на кибератаките и киберсигурността, защото в социалните мрежи са възможни случаите на саморадикализацията. Цветанов коментира и новото, което предстои да бъде реализирано в Европол. “В това многогодишно програмиране 2019 -2021 освен интегритета, който трябва да има на всички национални бази и на всички европейски системи, говорим за нов подход да може да се прави проверка по данните, които има във всички системи. Той ще бъде т.нар кръстосано проверяване за всяко едно лице”, обясни той.

снимка: pia-news.com

снимка: pia-news.com

За периода, в който България не е била надежден партньор на Европол, по думите на Цветанов, единствените две изисквания към него и страната ни са били, че България не споделя информация и че има доста служители, които вече имат оперативни данни, че те изнасят тази информация. Цветанов оцени като много добро сътрудничеството между България и Европол. “Има български представител и обмяната на информация вече е постоянна”, каза Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За това какво следва след Брекзит, Цветанов посочи, че Великобритания е една от най-добрите системи за сигурност и това, което е притеснително, е какво се случва с доставчика на тази значима информация за системи за сигурност на ЕС. Той изрази надежда, че с въвеждането на този парламентарен контрол на Европол тази тема ще може да бъде дискутирана на ниво представители от национални парламенти и от от ЕП. Според Цветанов споделянето на информация, граденето на доверие и евроатлантическата ориентация на Западните Балкани ще бъде изключително важно, защото няма бели празни полета в Европа и Западните Балкани са част от нея.


Share Follow

Leave A Reply