Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите. Това е станало на среща между синдикатите, Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР, допълват от синдиката. В последваща среща в Министерството на правосъдието са били определени технологичните стъпки, разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена е била и следваща среща в Министерството на правосъдието на 29 март.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите ще обсъди направените предложения до края на седмицата и ще обяви дали ще продължи протестните действия. До вземането на решение се отменят предварително насрочените до края на седмицата локални протести в градовете Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

Снимка: БГНЕС Цецка Цачева

Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева

„Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите.” Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева. „Синдикатите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ бяха в протестни действия за изпълнение на исканията им по отношение на изравняване на възнаграждението с колегите им от МВР. В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на базата или специфичните условия на труд. След този частичен напредък, във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието да се извърши увеличение в размер до около 15 млн. лв. общо с тази сума от 6 млн. лв.“, коментира Цачева. По думите ѝ след това със синдикатите са провели работна среща в Министерството и са се уточнили за конкретен график, който поетапно да изпълняват.
затвор
„И министър-председателят беше категоричен, че сумата за възнагражденията, която може да отпусне правителството, е за онези трудови характеристики и задължения, които са най-тежки”, каза още правосъдният министър Цецка Цачева. „Специфичните условия на труд към този момент в системата на МВР са 190 лв., а в двете дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието бяха 95 лв. В петък ще проведат общо събрание на синдикалните организации в двете системи. Ще информират всички свои членове. Дотогава протестните действия са спрени. Бяха предвидени такива във Враца, Стара Загора, Ловеч. Информирана съм в оперативен порядък от тях, че след проведената среща в петък и резултата от нея, който вярвам, че ще бъде положителен, идната седмица на 29 март с техните разчети от една страна на синдикатите и с тези на администрация, ще се прецени конкретно какво да бъде увеличението на възнаграждението“, коментира Цачева. По думите ѝ принципът, който са се уточнили да се спазва, е за онези позиции и длъжности, където в момента има разлика по отношение възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Благодаря, както на премиера Борисов затова, че исканията на синдикатите бяха чути, така и на самите ръководства на синдикалните организации за това, че в нито един момент не спряхме диалога и търсихме възможните варианти за решаване на исканията им. Уточнихме се, че след като предоставихме сравнителна таблица на това за позиция в двете дирекции, която е аналогична по правен статус на позиция в Закона за МВР за служителите на МВР, да се търси за тези позиции, където разликата съществува“, допълни тя. Цачева подчерта, че увеличението на заплатите ще е за хората, които пряко са в контакт с лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, т.е. тези, които са с най-тежка трудова функция, бих казала и най-непривлекателна. „Непривлекателна е, защото текучеството за тези позиции е голямо. Непрекъснато се обявяват конкурси за свободните бройки, заемат се, но след месец-два млади хора търсят друга реализация. Допълнителните средства, след като министър Горанов се прибере в България, ще се урегулира механизма и естествено, че ще дойдат от държавния бюджет“, каза още Цецка Цачева.


Share Follow

Leave A Reply