В събота, 24 март 2018 г., омбудсманът Мая Манолова ще приканва столичани да купят и дарят хранителни продукти за възрастни хора, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии. Акцията на Манолова, наречена „Купи и сподели“ е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира за трета поредна година под нейния патронаж. При предишните две години бяха събрани над два милиона лева в пари и хранителни продукти, с които бяха зарадвани десетки хиляди български пенсионери.

Събитието ще се състои от 11.30 часа в столичния магазин на хранителна верига БИЛЛА на бул. „България“.

лого - Великден за всеки

Клиентите ще могат да оставят купените и дарените продукти в специално поставените за целта на изхода колички, брандирани с логото на кампанията. Доброволците на „Великден за всеки“ от Български Червен кръст, Национален алианс за работа с доброволци, Национално сдружение „Младежки глас“, Младежки дом – Сливен, ЕГ „Васил Карагьозов“ от гр. Ямбол, Фондация П.У.Л.С. и младежи от група „отГОворните“ ще оказват съдействие на всички, които решат да подкрепят благородната кауза.

От днес акцията „Купи и сподели“ се провежда в 44 магазина в 13 града на страната. По традиция се реализира в двете последователни седмици преди Великден, в дните от петък до неделя /23-25 март 2018 г. и 30 март – 1 април 2018 г./, в партньорство с най-мащабните хранителни вериги в страната Билла, Кауфланд и Лидъл, като към тях по места се присъединяват и други големи супермаркети.
Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ може да бъде подкрепена с финансови средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст:

IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 – на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК

Средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

Възрастните хора ще получават своите ваучери с месечната си пенсия в централните пощенски клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават събраните хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Списъците на пенсионерите, които ще получат ваучери ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Омбудсмана и Български Червен кръст, на два транша – преди Великден и преди Гергьовден.
Лица на благородната инициатива са фолк дивата Анелия, рапърът Криско, поп певецът Миро, баскетболният треньор Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата й Тончо Токмакчиев. Партньори на кампанията са Български Червен кръст, Националният осигурителен институт, „Български пощи“ ЕАД, Българската хранителна банка, представители на хранителния бранш, на хранителни вериги и др.


Share Follow