ВМРО излезе с позиция във връзка с изказаните от вселенския патриарх Вартоломей критики към Българската православна църква. “Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света”, посочват от партията.

снимкиа: БГНЕС

патриарх Вартоломей, снимкиа: БГНЕС

Патриотите напомнят с взаимно уважение, че представляваното от патриарх Вартоломей паство е една минимална част от християнския свят. “С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени”, се казва в позицията на ВМРО. “Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония”, заявяват от партията.

България Македония църква петиция БПЦ

“Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия”, отбелязват от ВМРО.

Синодална палата, БПЦ, синод

“Ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов”, заявяват патриотите. “Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка”, заключават от ВМРО.


Share Follow

Leave A Reply