Навършват се 93 години от най-кървавия атентат в българската история – този в катедралния храм „Света Неделя“. По този повод там ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите 213 души.
Света Неделя църква
Атентатът е извършен на 16 април 1925 година от военното крило на Българската комунистическа партия. За да осъществят адския си замисъл, два дни по-рано комунистите убиват високопоставения генерал Константин Георгиев. За неговото опело в църквата „Света Неделя“ се събира целия политически и военен елит на България по това време.
Света-Неделя-атентат
20 минути след началото на заупокойната служба избухва мощна експлозия. 134-ма души загиват на място, други 79 умират по-късно от раните си. Сред тях има и деца. 500 души са ранени. По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано. По време на разследването заловените заговорници признават, че са получавали финансиране от Съветския съюз.


Share Follow

Leave A Reply