Управляващи и опозиция се скараха на входа на парламента заради хората с увреждания. БСП нападнаха управляващите, че не пускат хората с увреждания в Народното събрание и че по този начин ги дискриминират. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение.

Емил Христов снимка: БГНЕС

Емил Христов
снимка: БГНЕС

В скандала се намеси и заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той поясни, че депутатът от БСП Антон Кутев е разговарял с него за допуска на хората с увреждания в Народното събрание и му е споменал само за фланелки, които искат да дадат, а не е обяснил, че те имат пропуски. „Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с г-н Кутев“, каза Христов. Той попита дали може едновременно да води заседание и да разговаря с БСП по сериозни въпроси.

Антон Кутев

Антон Кутев

На това Антон Кутев му отговори, че няма към кого да се обърне, тъй като в този момент единствено Емил Христов е бил присъстващ от заместник-председателите на парламента. Кутев обяви, че от БСП ще му поискат оставката утре. Драгомир Стойнев от БСП допълни: „Заради това, което направихте днес най-малкото, което можете да направите е да си депозирате оставката“. Междувременно депутати от ГЕРБ заявиха, че БСП не търсят решение на проблема, а само скандал.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Управляващите не пускат протестиращите хора с увреждания в парламента само защото са срещу системата “ГЕРБ” – това е грубо погазване на демократичните принципи”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Лидерът на БСП поясни, че заместник-председателят на парламента Емил Христов е отказал достъп на тези хора, тъй като са с тениски „Системата ни убива“. Тя подчерта, че хората не са отишли да пият кафе в парламента, а да си кажат мнението. „Това е абсурд“, заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова коментира, че ръководството на ГЕРБ се позовава на правилника за вътрешния ред, в който пише: „продажбата и разпространението на информационни материали е забранени в сградата на парламента“. „Тези фланелки, които те носят не могат да съблекат, за да влязат в парламента. За ръководството на ГЕРБ е продажба и разпространение на информационни материали. За нас е тежко погазване на демократични принципи“, подчерта лидерът на БСП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според нея ГЕРБ дискриминират хората с увреждания, които стоят 30 минути навън и не могат да прекрачат прага на парламента. Тя подчерта, че тези хора са дошли с предложения за промени в законодателството, което касае хората с увреждане. „Не могат да влязат вътре, защото свободно си казват мнението“, коментира Нинова. Тя посочи, че по-голям абсурд през последните години от БСП не са виждали в държавата.

Цветанов

“БСП си търсят инцидент, за да поискат оставката на Емил Христов, който няма вина и умисъл”, каза Цветан Цветанов пред журналисти. ”

Г-н Христов води заседание на българския парламент. Има си ред, по който може да се осигури допуска на външни лица в залата на парламента или в кулоарите на парламента. Това нещо просто е търсено като инцидент, който да може да създаде това, което днес наблюдаваме и да може да казват, че искат оставката на Емил Христов. Оттук нататък спираме да говорим за президента, за неговите изказвания, за тъмнината, за светлината. Ние сме прозрачни”, заяви Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той поясни, че е излязъл от зала в момента, в който е разбрал, че има проблем с допуска на хората с увреждания. Цветанов допълни, че когато е излязъл вече хората ги е нямало. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ попита дали такова нещо може да се използва като политически аргумент и да се прави подобен сценарий и цирк. „Това е недопустимо. Г-н Христов води заседание не може да следи за всяко едно намерение на БСП и начина, по който искат да провокират напрежение в българския парламент“, каза още Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той обърна внимание, че има работна група, в която се търсят възможности за хората с увреждания. В отговор на исканията на социалистите, че трябва да отпаднат привилегиите на депутатите, Цветанов заяви, че БСП няма никаква политика и могат да говорят, че депутатите не трябва да получават заплати. И напомни участието на социалисти в приватизацията по време на прехода.

„Депутатите от ГЕРБ не са участвали в приватизационни сделки. Ако всеки един от нас народните представители бяхме взели по един „Техноимпекс“, може би действително още от самото начало, когато положихме клетва, нямаше да го правим. Нека да погледнем кои са богаташите в БСП“, заяви Цветанов.


Share Follow

Leave A Reply