По случай Деня на труда в редица столици и големи градове по света се провеждат демонстрации и шествия. В Азия първомайските протести обхванаха всички по-големи столици – Токио, Пекин, Джакарта, Пном Пен. Хиляди се събраха във Филипинската столица Манила, за да изразят недоволството си от трудовите реформи на президента Родриго Дутерте. В Индонезия 80 хиляди бяха организирани от синдикатите да се включат в шествието в Джакарта.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Властите в Истанбул забраниха за поредна година провеждането на манифестации на емблематичния площад „Таксим“, но въпреки това полицията се е подготвила за евентуално ескалиране на напрежението.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По улиците на Атина и други големи гръцки градове също ще има демонстрации, организирани от синдикатите в частния и държавния сектор. Протестите засегнаха и транспорта, като има данни за нарушения в разписанията на метро, влакове и кораби.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Над 70 демонстрации са свикани в Испания. Исканията към правителство са за равноправие между половете, по-добри работни места, по-високи заплати и достойни пенсии. Най-мащабни бяха проявите бъдат в Мадрид, Барселона, Сарагоса, Валенсия и Севиля.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във Франция, за стачки са мобилизирани служителите в почти всички отрасли. Напрежението между правителство и синдикати и работници там се покачи изключително през последните месеци заради реформите на президента Еманюел Макрон.


Share Follow

Leave A Reply