Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май, съобщават от музея.
национален военноисторически музей
За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба „Враг/Приятел”, която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия, се обяснява в информацията. В изложбата са подредени експонати-уникати,притежание на царските фамилии, и такива, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.

Национален военноисторически музей, снимка: manager.bg

Национален военноисторически музей, снимка: manager.bg

Посетителите ще имат възможност да видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд Първи, връчен му от германския кайзер Вилхелм Втори, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник – руския император Николай Втори, знака на Временното руско управление и други.
национален военноисторически музей
Само на 6 май гостите на музея ще разберат какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач, съобщават още от музея. Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и прожекцията на филма „Помни войната 1915 – 1918. Първа част”.

С Ден на „Отворени врати” празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.


Leave A Reply