Президентът на САЩ Доналд Тръмп пренебрегна световните сили и обяви еднолично изтегляне на страната от ядреното споразумение с Иран. Въпреки множеството опити на европейски политици да го разубедят, както и чрез визитите на Ангела Меркел и Еманюел Макрон в Белия дом, Тръмп бе категоричен, че няма да променя мнението си. Това е вторият път, в който САЩ действа в пълен разрез с партньорите си от Европа, след отказа от подписване на Парижкото споразумение за климата.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Освен възвръщане на острата конфронтация между САЩ и Иран, това решение може да доведе след себе си и много по-тежки последици. Една от тях е цялостния провал на ядреното споразумение, за което световната дипломация работи десетилетия наред. Друг ключов риск се крие в нестихващата война в Сирия.

Само дни след като Тръмп извади САЩ от споразумението, последствията в Сирия бяха повече от видими. Редом с Русия, Иран бе индиректен участник във войната, с подкрепата си за правителството на Башар Асад. След новото влошаване в отношенията между САЩ и Иран, за Иран нямаше никаква пречка за пряка намеса във войната в съседство. Шиитската страна започна бомбардировки над окупираните от Израел Голански възвишения. Отговорът не се забави. Последваха масирани бомбардировки от Израел по военни бази и логистични центрове на Иран в Сирия, както и над силите на Асад. Това предизвика ответната реакция на Иран и старата вражда между двете близкоизточни сили отново се прояви с пълна сила.

Бенямин Нетаняху снимка: EPA/БГНЕС

Бенямин Нетаняху
снимка: EPA/БГНЕС

“Израел ще победи в продължаващата кампания срещу Иран. Установих основен принцип: Който ни удари, ние ще го ударим. Ние сме в течаща кампания и ние ще победим Иран”, закани се Нетаняху.

В началото на 2018 година войната в Сирия навлезе в нов етап. Проправителствените сили напреднаха значително срещу бунтовниците и Ислямска държава и бе въпрос на време Гражданската война да свърши. Появи се лъч на надежда, че зверствата на тази дълга и изтощителна война ще приключат. За съжаление турският президент Реджеп Ердоган имаше други планове. Турски военни заедно с намесата на бунтовници започнаха офанзива срещу кюрдските територии в Сирия на запад от река Ефрат. Това даде нов интензитет на бойните действия с активното участие на нов пряк играч в конфликта в лицето на Турция.турска армия

Този нов разрастващ се конфликт в Сирия попари надеждите на световната общност за скорошно приключване на войната. За момента единствената пречка пред турската армия се оказва наличието на бази на техните съюзници от НАТО и Русия в териториите населени с кюрди в Северна Сирия. Последва и нова химическа атака на цивилни в град Дума. Тя още повече наля огън във “врящия сирийски котел”.

снимка: syriancivilwarmap.com/

снимка: syriancivilwarmap.com/

Въпреки тези събития, ситуацията все още бе контролируема и с надежда за скорошно разрешаване. Кулминацията на новата ескалация на напрежение в Сирия дойде след изтеглянето на САЩ от споразумението в Сирия. Това на практика отприщи директното участие на Израел и Иран в конфликта. От спящи сили, те се превърнаха в активни страни във войната. Включването на цели три нови преки участници във войната в Сирия прави ситуацията неконтролируема и безнадеждна, а 2018 година от решаваща за войната се превърна във фатална.израелирансамолети

В Сирия отдавна не се води гражданска война. Територията на близкоизточната страна се превърна в поле за изяви на световните военни сили. Говори се, че сме свидетели на Трета световна война, може би пресилено, но със сигурност сме свидетели на нов вид глобален конфликт съсредоточен в рамките на една страна. С решението си за напускане от сделката с Иран, САЩ отприщи нова вълна на хаос в разкъсаната от война Сирия.


Share Follow

Leave A Reply