Премиерът Бойко Борисов заяви при откриването на програмата „Grow with Google“, че тази инициатива е много добра за малките и средните фирми. Инициативата е част от поетия от „Google“ ангажимент, за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като компанията е обявила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от Европейската комисия „Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Премиерът изтъкна, че дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Той отбеляза, че светът се развива с ускорени технологични темпове и всеки месец се появяват нови приложения, освен това дигиталните технологии навлизат в наземния и въздушния транспорт. Борисов напомни, че благодарение на усилията на кабинета над 22 000 деца са обхванати в училищната мрежа, което ще им позволи не само да са грамотни, но и да имат дигитални познания.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Същевременно Борисов подчерта необходимостта от електронизация на учебниците, като посочи сред задачите на държавата да инвестира в това, за да вървим всички на една скорост. „Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентни на пазара, не само на европейския, но и на този в САЩ, Китай и Япония“, изтъкна Борисов и напомни за традицията на България в областта на високите технологии.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че в дневния ред на предстоящите срещи на високо равнище присъства темата за дигитализацията на Западните Балкани, наред с инфраструктурната свързаност, което ще позволи задържането на младите хора в региона. Премиерът информира, че му предстои днес среща с ресорния еврокомисар по темата „Транспорт“, като заяви, че очаква да има „доста тежки разговори“. „Нашите шофьори, които работят в Европа, са добри и много западни компании, биха искали да ги имат в техните фирми“, изтъкна премиерът.Александър Манолев

Заместник-министърът на икономиката Алексанъдр Манолев заяви, че развитието на цифровите умения на българските предприятия е един от основните приоритети на правителството. Той напомни, че броят на малките и средни фирми в страната на 316 000 или 99,8% от всички нефинансови предприятия в България. Подобен е и процентът за ЕС. Манолев посочи, че страната има силно развит сектор на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и оборът в него надхвърля 2,5 млрд. евро, а заетите там специалисти са 17 500.

снимка: cdt.nd.edu

снимка: cdt.nd.edu

„Всяка година 4 300 студенти се дипломират в тези специалности от българските висши учебни заведения“, допълни заместник-министърът и отбеляза, че е важно да се направи нужната връзка с бизнеса, защото има сектори в икономиката, където технологичните и иновативните решения са слабо развити. Той напомни, че в Министерството се разработва ваучерна схема, която е насочена към дигитализацията на малките и средни предприятия с общ бюджет от десет милиона лева, който при успешен старт ще бъде увеличен по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Манолев изрази надежда програмата скоро да започне.


Leave A Reply