“Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно наум”, каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. „Искам да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, но не знам дали преди е имало толкова много премиери, президенти, канцлери, банкери. Но ползите са много повече за България от това да изстрадаме два дни. Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички в България да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна”, подчерта българският премиер.

Бойко Борисов

“За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните балкани подписаха”, каза още Борисов.

Бойко Борисов

“Имахме много добра и честна дискусия. Отдавна не съм слушал така без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за“ и „против“ различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. Толкова страхове и приказки, особено в западните медии“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че БВП на Западните Балкани е 96 млрд. евро, т.е колкото БВП на Словакия. „Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и усилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните християни. До края на юни пак ще имаме възможност да си говорим, но така или иначе много теми за размисъл сме си задали“, подчерта премиерът.

Жан-Клод Юнкер

От своя страна председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че американските санкции за Иран няма да останат без ефект. “ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г. свързан с екстериториалните санкции в ЕС”, добави Юнкер. “Това трябва да се направи и не трябва да изчакваме. Позволяваме на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, подчерта Юнкер.
Борисов ЮНКЕР

Във връзка с търговията и отношенията между ЕК и САЩ, Юнкер заяви: „Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни”, каза още Юнкер.

Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че тази среща на върха е била успешна и плодотворна. “Благодаря за българското гостоприемство. Интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС. Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската перспектива на региона”, каза Туск. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност”, отбеляза Туск.

"epa06744740

“Подписахме Програма на приоритетите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за “Еразъм +”, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции. Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС”, добави Туск. “Няма друга алтернатива за Западните Балкани, освен ЕС. Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност”, добави Туск.


Share Follow

Leave A Reply