“През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция – България е интензифицирана. Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова епред представители на консорциума “Шах Дениз” по време на среща днес, съобщиха от министерството.

news-2600-4204

“Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. Ай Си Джи Би вече е бенефициент и по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, което ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта”, допълни тя.

газ

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция – България са в ход – за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант. “Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика”, подчерта министър Петкова. По думите ѝ се предвижда през 2020 г. междусистемната газова връзка Гърция – България да бъде въведена в експлоатация.

Теменужка Петкова

Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на “Шах Дениз” е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. “Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона”,  допълниха още те.


Share Follow

Leave A Reply