“Над 70 случая на сексуално насилие над деца в интернет има разкрити за миналата година”, каза във Велико Търново Явор Колев, началник на отдел “Компютърни престъпления” към ГДБОП. “Тази година всяка седмица имаме по един задържан педофил, като миналата имаме двама в Кюстендил. Единият, който се занимаваше с разпространение на материали със сексуална експлоатация, а другият набираше жертви чрез фалшивия си профил във “Фейсбук”, комуникираше и изнудваше жертвите си да се събличат пред камера”, съобщи шефът на “Компютърни престъпления”. “Такива хора биват осъждани, но обикновено, тъй като това е първо закононарушение от тях, минават с условна присъда. Има и по-тежки случаи, при които наказанията са лишаване от свобода”, каза Колев.

Явор Колев, снимка: Дима Максимова

Явор Колев, снимка: Дима Максимова

“България не е изолирана, интернет пространството няма граници, така че в него оперират както български граждани, така и чужденци”, допълни той. “Във възрастта между втори и шести клас децата са най-уязвими, тъй като са още неопитни, лесно се поддават на манипулация и особено когато няма достатъчно внимание от страна на възрастните, те стават лесни жертви”, каза Колев.

20180604082753__MG_8968

“Родителите в много случаи са недобре информирани и разчитат, че след като детето е в своята стая на компютъра или с таблета в ръце, то е на безопасно място. Не е така”, предупреди той по време на дискусия “Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция”. Кампанията е инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел, а евродепутатът Ева Майдел е посланик.

Ева Майдел

Ева Майдел

“90% от кибератаките в Европа се случват по неволна човешка грешка. Точно затова нашата онлайн и цифрова култура е изключително важна. Затова е важно да обясняваме например, че трябва често да сменяме нашите пароли. Да не предоставяме информация онлайн, която не бихме предоставили в среща с непознат”, каза Майдел.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

“85% от българските деца са в интернет, като всяко пето се среща с човек, който първо е срещнало в онлайн пространството. Децата у нас между 5 и 15-годишна възраст прекарват поне по 15 часа на седмица онлайн”, допълни тя. Дискусионният форум с ученици, учители и родители във Велико Търново е старт на срещите от информационната кампания за киберсигурност и безопасно поведение в интернет в цялата страна.


Share Follow

Leave A Reply