Френският президент Еманюел Макрон смени посланика на страната в Унгария, след като сайтът Медиапарт публикува конфиденциална бележка, в която френският дипломат е изразил одобрение спрямо стриктната анти-мигрантска политика на унгарския премиер Виктор Орбан. Бележката е от 18 юни и е адресирана до кабинета на Макрон. Бившият вече посланик Ерик Фурние пише, че Унгария е успешен модел за справяне с мигрантите и че обвиненията в популизъм от страна на Орбан са медийни спекулации. В бележката се казва, че обвинявайки Унгария в антисемитизим, френските медии се опитват да отвлекат вниманието от истинските източници на антисемитизма, а именно мюсюлманите в Германия и Франция.

На въпрос на журналисти президентът на Франция обяви, че не споделя тези виждания и че написаното от Фурние не е в съответствие с официалната политика на страната. Еманюел Макрон – президент на Франция: „Не одобрявам по никакъв начин нещата, написани в бележката. Те по никакъв начин не отразяват позицията на Франция, нито битките, които съм водил в политическия си живот, и нищо от това, което съм направил откакто съм държавен глава.“ Френският президент е наричан „ревностен еврофил,“ който е срещу рестриктивната анти-мигрантска политика на страни от Централна и Източна Европа. Според него тя не е в съответствие с демократическите ценности на ЕС.erik-funie

Ерик Фурние беше заменен от Паскал Андреани, която е била постоянен представител на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Занапред Фурние ще има задължения. От френското министерство на външните работи обаче съобщиха, че тази смяна е била планувана преди изтеклата в интернет конфиденциална информация, тъй като г-н Фурние така или иначе е бил в края на мандата си.


Share Follow

Leave A Reply