България ще създаде общ център за обучение и образование на китайския бизнес как се работи в ЕС и какви са европейските правила. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Народна Република Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. Целта му е да помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки.

43204885142_b4540ce0a8_b

Китайският премиер Ли Къцян пое ангажимент правителството да свали митата за европейски стоки, за да се възползваме заедно от възможностите за икономически растеж. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на срещата “16+1”.

43204965122_3f018147ac_b

“Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа”, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. “Приветствам думите на китайския премиер Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики“, заяви Борисов, като допълни, че това не само опровергава критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н.

борисов 16+1

По думите му Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни. Той отчете, че след посещението си в България китайският премиер ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел. „Всичко, което правим, е открито и правилата, които има ЕС, ще бъдат спазвани. Неслучайно решихме и да създадем център, който да подпомогне бизнеса между европейските държави и Китай. Това е много добро начало“, посочи още Борисов. „В изказванията на всички премиери се вижда, че навсякъде има „16+1“ – дали във сферата на културата, образованието или иновациите. Всяка една държава има свои инициативи и ние като ръководители на своите правителства трябва да пращаме представители от най-високите нива, за да участват в тях и да ни информират“, допълни той.

Ли Къцян

Ли Къцян

“Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа”, каза от своя страна председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. „От самото начало на форума, ние смятаме, че чрез взаимодействието ни можем да се допълваме взаимно. Като се стремим да се възстановим от световната икономическа криза, за нас е важно да се включим в сътрудничеството с Европа. Убедени сме, че „16+1“ трябва да остане отворен формат, който да приобщава и други участници“, посочи Ли Къцян. По думите му сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността.

43202953182_1e3af2e6ae_k

„Има схващане, че форматът „16+1“ е насочен по-скоро да разделя Европа. Но това е по-скоро недоразумение“, подчерта китайският премиер. „Географското разстояние е голямо, ни ние искаме да видим как можем да се обединим и разглеждаме единната и стабилна Европа като стабилен наш партньор в един многостранен свят“, каза още Ли Къцян. „Надявам се, че ще продължим да се радваме на успехи и мир. Това е, както когато седнем на един стол, той не може да е стабилен, ако няма три или четири крака“, посочи той. „Искаме да видим Европа като една обединени и процъфтяваща партньорска страна“, допълни китайският премиер.

 


Share Follow

Leave A Reply