Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район „Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от “Царските конюшни” и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност „Център – Зона А” запазва сградите на “Царските конюшни”. При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им.

снимка: Канал 3

снимка: Канал 3

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че „в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство”. Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на “Царските конюшни” да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение”. Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. „Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради – на ул. „Шести септември”, на бул. „Васил Левски” и на бул. „Цариградско шосе”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Малко след 3 часа тази сутрин е получен сигнал за горяща сграда на столичните булеварди „Дондуков“ и „Левски“. Незабавно на място са изпратени четири специализирани автомобила и 30 пожарникари. Огънят е обхванал около 2000 кв.м покривна конструкция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 6.30 часа е напълно погасен, няма пострадали. На мястото на инцидента е направен оглед. Причините са в процес на изясняване.


Share Follow

Leave A Reply