“Имаме доста основания да смятаме, че „Царските конюшни“ са запалени умишлено”, каза министърът на културата Боил Банов. Той даде пресконференция, на която съобщи подробности около пожара в бившите „Царски конюшни“ в столицата, който горя през нощта на събота срещу неделя. Участие в пресконференцията взе и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. “Продължавам да съм бесен. Да спрат по този инфантилен, отвратителен и гнусен начин да рушат културното наследство на тази държава. Продължават такива опити и това е отвратително“, каза министър Банов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Царските конюшни” към момента се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство“, допълни той и увери, че няма никаква възможност за надстрояване, разрушаване и промяна на автентичния вид, освен реставрация. „Ще активираме максимално бързо процедурата по даване предварителен статут на културна ценност, да демонстрираме ясно, че това, което говорим, не е някаква шега. Дали нещо е горяло, дали е напълно изгоряло или частично, законът си е един и същ. Ние можем да му дадем статут и да изискваме пълно възстановяване и това правим“, каза още Банов. Той обясни, че в рамките на Закона за културното наследство министърът на вътрешните работи, е поел ангажимент да възстанови щетите и да се преизгради покрива, а сградата да се стабилизира.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От своя страна заместник-кметът на София Тодор Чобанов също изрази съмнения, че възникването на пожара едва ли е случаен инцидент. „Опитът от последните десетилетия показва, че такива обекти имат този вид проблеми. Тук нашата тревога остава. Сега работа на разследващите органи е да проучат и докажат какъв е характерът на събитието, как е настъпило. Всички имаме тази тревога и тя не е без основание, че тук става въпрос за умишлено действие“, смята Чобанов. Той допълни, че при пожара е пострадала една от най-старите и значими части на комплекса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Чобанов увери, че политиката на кмета на столицата и цялата администрация в Министерството на културата е старините да се пазят в оригиналния вид, а всякакви въздействия върху тях намаляват тяхната културна значимост. „Това е ценност, която е важна за туризма, за паметта на софиянци, а в случая става въпрос за държавност“, аргументира се зам.-кметът на София. Сградите, които са паметници на културата и са с неясна собственост, са много, а до момента са открити 7 от собствениците на „Царските конюшни“. След като комплексът бъде вписан със статут на национална културна ценност, това ще доведе до неговата най-висока степен на юридическа защита.


Share Follow

Leave A Reply