„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда”, каза министърът на културата Боил Банов прд бТВ. „Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало. “По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР”, отбеляза още Банов.  „Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери културният министър.

Царски конюшни

Той заяви, че не вижда основания да подава оставка. „Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство”, категоричен беше той. По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът. „Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply