България дава средно 1700 лева за служителите в МВР. Това се посочва в доклад на Световната банка. След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, средствата, които страната ни дава за полицаи и пожарникари, се равняват на тези в Швеция и Словения и са по-високи от датските и естонските.

снимка: hurriyetdailynews.com

снимка: hurriyetdailynews.com

Основната причина за размера на сумата са високите социални вноски, които държавата осигурява на служителите на реда. Те представляват 51% от общия месечен разход, тоест средно около 850 лева на месец. Основното възнаграждение за полицай е между 650 и 1000 лв. в зависимост от длъжността, която заема. В началото на тази година правителството даде 100 милиона лева за увеличение на заплатите в системата на МВР.

полиция

Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но служителите получават сравнително ниски възнаграждения, допълват от Световната банка. Затова от институцията препоръчват да се подобри ефективността на разходите в системата чрез оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал в Министерството на вътрешните работи.


Share Follow

Leave A Reply