“Около 1 млрд. лв. ще бъдат допълнителните разходи за увеличаването с 10% на заплатите на персонала в бюджетната сфера догодина”, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Горанов посочи, че до края на август превишението на приходите над разходите е близо 2,5 млрд. лв. Заплатата на всеки служител ще нарасне с процент, определен от ръководителя му, според атестацията му, т.е. не всеки служител ще получи 10-процентното увеличение. “При някои служители може да е по-малко, а при други – повече от 10%”, обясни Горанов.

снимка: economic.bg

снимка: economic.bg

„Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще засегне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование, с 20% ще бъде увеличен техният бюджет“, каза още финансовият министър и посочи, че очакванията на правителството са това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и за увеличаване и на другите доходи в страната.

снимка: aimhirecc.com

снимка: aimhirecc.com

По думите му от увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове. Горанов обясни, че с около 1% от БВП – 1 млрд. лв., ще бъдат допълнителните разходи за персонала в бюджетната сфера. „Ще увеличим с 10% средствата на персонала, оттам нататък ще се предлагат различни пари в увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, обясни Горанов. По думите му към момента 433 хил. души са заети в държавната администрация.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Обсъждат се няколко модела за промяна в системата за здравеопазването, един от тях включва задължителна здравна осигуровка”, каза министърът на финансите. „Въпрос на терминологичен спор е дали задължителната застраховка е нов вид данъчно бреме. Но по-скоро да и това ще е част от дебата дали един такъв модел е приемлив. Лично аз съм привърженик на един друг. Всички модели за промяна в системата на здравеопазването предстои да бъдат представени до края на септември в Народното събрание“, обясни Горанов.

НЗОК

Финансовият министър посочи, че е привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат осигурени в здравната каса. „В момента текат дебати между Министерството на здравеопазването и представители на лекарския съюз и пациентски организации във връзка с това“, каза още Горанов.


Share Follow

Leave A Reply