200 работни места вече се запълват в новооткрития завод за самолетни врати на френската компания „Латекоер“ в индустриалната зона на община Марица край Пловдив, предаде  БГНЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Компанията има стогодишна история, в нея е работил като пилот на пощенски самолет Антоан дьо сент Екзюпери. Заводът ще произвежда самолетни врати, а на церемонията по откриването на 12 септември присъстваха премиерът Бойко Борисов, посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ерик Льобедел, генералният изпълнителен директор на „Латекоер“ Яник Асуад, председателят на Френско- българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, вицепрезидентът на Airbus Серж Дюран.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В приветствието си премиерът Бойко Борисов каза, че производството прави брутния вътрешен продукт и така ставаме по- независими от европейските фондове. Прегърнал през рамо пред микрофона френската генерална директорка на компания, Борисов косвено пак се обърна към опозицията: “ Накрая на тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008-ма, които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, чрез които капиталът на България излиза. „, каза още той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В новия завод край Пловдив „Латекоер“ са вложили 15 млн евро. Той е построен върху площ от 5 дка и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330.


Share Follow

Leave A Reply