В Окръжния съд в Търговище в съдебно заседание са проведени процесуални действия по новия Закон за европейска заповед за разследване. Така институцията се нарежда сред първите у нас, приложили нормата, предаде „Фокус“. Делото се води за „източване“ на ДДС и в момента е в съдебна фаза, съобщават от Търговищкия окръжен съд. Подсъдимият С.С. е обвинен, че е причинил щета на държавата за около 1 млн. лева. Касае се до сделки за износ на стоки в чужбина.

съд

Много от свидетелите са чужди граждани и снемането на показанията им пред съда в Търговище би представлявало голямо затруднение и би забавило съдебното следствие. Новият закон обаче дава възможност това да се избегне. Възползвайки се от него, съдия Иванов, е отправил искане пред италианските съдилища в Болоня и в Неапол, да бъдат призовани и разпитани чрез видео-конферентна връзка двама свидетели. Исканията са уважени и разпитът е насрочен за 11 септември.
Това е първото подобно искане в страната за предоставяне на техниката и осъществяване на процесуални действия чрез видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за разследване, съобщават от Съда в Търговище, цитирайки данни на Висшия съдебен съвет.

снимка: themandarin.com.au

снимка: themandarin.com.au

Свидетелите са разпитани и всички действия са осъществени успешно. Делото продължава. Предстоят още разпити, включително чрез нови видео-конферентни връзки със съдилища в други държави, допълват от Окръжния съд в Търговище.


Share Follow

Leave A Reply