Плевенската общественост има много поводи да се гордее – не само с епичните боеве за освобождението на града, но и с героичния подвиг на Девета пехотна плевенска дивизия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на представянето на макета на паметник в чест на воините, удържали победата при Дойран през 1918 г. под командването на генерал Владимир Вазов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

снимка: news.bg

снимка: news.bg

 

Идеята за изграждането на паметника е на инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война. Министър Каракачанов посочи, че макетът на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде изложен за оглед и мнения на плевенчани в Областната администрация в града, както и в сградата на Народното събрание в София.

снимка: wikipedia

снимка: wikipedia

Паметникът ще бъде изграден със средства, събрани от дарения и с материал, осигурен от Министерството на отбраната. Министър Каракачанов, под чиито патронаж се реализира тази инициатива, вече дари една заплата и призова народните представители от региона също да се включат в нейното осъществяване.


Share Follow

Leave A Reply