“Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. „Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви намерение да се вдигне цената на природния газ с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на сигурно всички стоки и услуги. Бихме искали да припомним, че през юли токът поскъпна с 2%. Пак през юли парното поскъпна със 7%, сега имаме увеличение на природния газ с 8 %. Това тройно увеличение на енергоносители най-тежко ще се усети през зимата. Смятаме, че много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1,6 млн. души живеят под линията на бедност“, заяви Нинова.

ток, сметки

“Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка”, допълни Нинова. Тя обясни, че в момента 204 635 семейства получават помощи за отопление, но според БСП броят им трябва да бъде увеличен на 400 000. Лидерът на БСП обясни, че при определянето на броя им използва международен и световен критерий за енергийна бедност, според който за енергийно бедно се смята семейство, което отделя над 10% от доходите си за енергия. Нинова заяви, че БСП би увеличила и сумата на енергийните помощи от 347 лв. на 403 лв., с което да бъде покрито очакваното повишаване на цената на енергоизточниците.

снимка: dartsnews.bg

снимка: dartsnews.bg

Според лидера на БСП това ще струва на бюджета около 86,2 млн. лв. „Откъде да се вземат тези пари? На 1 август на Министерския съвет премиерът Борисов обяви, че излишъкът е 2,23 млрд. лв. Това не са негови лични пари, въпреки че години наред ги харчи като такива“, каза Нинова и обяви, че това се случва най-често за пътища, които се рушат и за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде. „От тези 2 млрд. излишък бихме взели 86 млн. и бихме подпомогнали 400 хил. семейства, за да посрещнат зимата“, заяви Нинова.

снимка: catholicleader.com.au

снимка: catholicleader.com.au

Тя подчерта, че БСП все още настоява за намаляване на ДДС на хляба от 20% на 5%. По думите ѝ това, че правителството е тръгнало да се моли търговските вериги да не увеличават цената на хляба показва, че държавата няма институции и е на колене пред търговците и търговските вериги. “Хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна. Това означава ли, че ще се молят от магазин от магазин”, попита лидерът на БСП. Според нея това поведение показва и безсилието на правителството.

хляб

“Чешки депутати се срещнаха с народни представители от БСП и ни предоставиха информация за сделката за ЧЕЗ”, Нинова. Тя уточни, че трябва да се изчакат още десетина дни, за да бъде оповестена получената информация. „Преди един месец по писмено искане на депутати от чешкия парламент се състоя среща между тях и наши представители. На тази среща, колегите депутати от чешкия парламент ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази получена информация поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, съуправляваща в Чехия“, каза тя.

чез

“Ще изпратим група в Чехия, експерти, финансисти, специалисти и когато се върнем с допълнителната информация, която ни беше предоставена що се отнася до прозрачност на сделката и финансиране, вярваме, че най-накрая българското общество ще разбере какво се случва, кой купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани“, каза Нинова.


Share Follow

Leave A Reply