Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага въвеждането на мерки относно цената на хляба и основните хранителни продукти. На страницата си в социалната мрежа “Фейсбук” Каракачанов написа, че не е приемливо производителите на хляб да го продават с печалба от 5 стотинки, а при търговците печалбата да бъде 30 стотинки за брой. “Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО”, написа той.

хляб

От ВМРО предлагат създаването на социална кошница с основни хранителни продукти. Според Каракачанов социалната кошница трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип “Витоша”, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио, всичките от български производители. “Така ще бъде възможно устойчиво развитие на производителите, спиране на безразборното повишаване на цените от търговците, а крайният ефект ще са по-ниски цени на продуктите от социалната кошница”, се посочва още в позицията на вицепремиера.

продукти

ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите. От партията се мотивират с разпоредба, съществувала до 1 юни 2006 г. от стария Закон за защита на потребителите (ЗЗП) и за правилата за търговия, според която се дава възможност на Министерския съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги.

“В сега действащия ЗЗП тази точка не фигурира, ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем”, декларира Красимир Каракачанов, цитиран от партийния пресцентър.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.


Share Follow

Leave A Reply