В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против, съобщава БНТ.

снимка: bnt.bg

снимка: bnt.bg

1890 жители на Катуница имат право да упражнят своя глас в местното училище, където са разкрити 3 избирателни секции. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа, а първите данни за активността ще бъдат ясни след 10 часа. “Референдумът в село Катуница е единственият законен начин местните хора да спрат бъдещата кариера”, обяснява председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.

избори

Жители на селото са притеснени, защото кариерата ще намали подпочвените води и ще замърси земята и въздуха. От Сдружението за спасение на Катуница водят дела срещу решението за концесия и изготвената Оценка за въздействие на околната среда.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Концесионният терен е на територията на общините Садово и Родопи. Граничи и с друга кариера, за която местните хора твърдят, че е разработвана незаконно от същата фирма, която сега притежава новата концесия. Бъдещият концесионер категорично отхвърли обвиненията за нерегламентирана дейност и заяви, че референдумът е незаконен. Поясни, че притежава земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея.


Share Follow

Leave A Reply