Представители на Български вегански съюз излязоха на протест срещу вивисекцията и настояха за налагане на тотална забрана на опитите с животни, предаде БГНЕС. Няколко души се събраха пред Министерско съвет, където с плакати в ръце призоваха за прекратяването на експериментите с животни в учебни заведения, за медицински и научи цели, както и за тестове на цигари, лекарства и всякакви други продукти.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Изразяваме гражданската си позиция, която е категорична. Ние просто не искаме на територията на България да се осъществяват опити с животни. Смятаме, че това е абсолютно нехуманно. Това е варварщина, която се извършва в 21 век. В целия Европейски съюз е забранено да се извършват опити с животни за тестване на козметика, но за лекарства и цигари е абсолютно разрешено и такива опити се извършват“, категоричен е Никола Донев, председател на УС на Български вегански съюз.

снимка: dnes.bg

снимка: dnes.bg

Веганите се надяват, че правителството ще се вслуша в думите им. „Дълго време съм бил в месопреработвателната промишленост. Тогава не ми правеше впечатление, но сега, когато станах на по-зрели години, започнах да се замислям. Животните изпитват чувства като нас, включително и болка“, споделя Димитър Благоев, друг протестиращ.


Share Follow

Leave A Reply