Старият еврейски квартал на София има потенциала да се превърне в арт сърцето на столицата. Това показва проучване, оценяващо икономическия профил и перспективите пред района. Мястото е няколко пъти по-голямо от средището на занаятчиите в Пловдив, известно като “Капана” и обединява творци от цялата страна, съобщава БНТ.

снимка: goguide.bg

снимка: goguide.bg

Кокетни магазинчета, красиви графити, уютни кафенета, галерии. Така изглежда пространството в София, станало популярно през последните години като “квАРТала”. То е сгушено между булевардите „Мария Луиза”, „Сливница”, „Васил Левски” и „Дондуков”. “КвАРТалът” е привлекателно място за хора на изкуството, които стартират своят бизнес там.

1473948799_OPEN

“Техните идеи стъпват точно на това бъдеще, че то по един естествен начин, потенциално с подкрепата на общината, ще се обособи като творчески квартал на столицата, където се развиват творчески индустрии, арт пространства, по-специфични и алтернативни места за разходка, излизане, за прекарване на добро време”, заявява старши икономист в Института по пазарна икономика Петър Ганев.

снимка: bnt.bg

снимка: bnt.bg

И тъй като много от сградите не са в приветлив вид, красиви рисунки се превърнаха в една от запазените марки на артистичния район. Показването на богатото историческо минало на “квАРТала” в туристически обиколки е друга инициатива, която цели да провокира интереса на хората.


Share Follow

Leave A Reply