“Проектозаконът за хората с увреждания беше частично приет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание”, заяви на пресконференция вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори, предаде БГНЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според Симеонов пропуските се дължат на това, че текстовете са изготвени под безпрецедентен социален натиск. Твърдението беше подкрепено от работодателските организации. Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че въпреки критиките, работната група продължава ударно и върви по изготвения график. След частичната подкрепа от НСТС, текстовете отиват за разглеждане в Министерски съвет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква се Законът за хората с увреждания да бъде приет до края на годината. Средствата за изпълнението са заложени в Бюджет 2019. От КНСБ и КТ “Подкрепа“ подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда. Ваня Григорова от „КТ Подкрепа“ каза, че хората с увреждания остават с неутрална подкрепа и след поредното разглеждане на текстовете.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на идеята за въвеждане за фирмите квотен принцип за наемане на хора с увреждания тя заяви, че това е мъртвородено предложение, което към момента не вижда как ще се реализира.  Според Васил Велиев от АИКБ  законът  “ще свали напрежението, ще повиши нечий рейтинг, но няма да реши проблемите“.


Share Follow

Leave A Reply