Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец, един от най-големите български светци, покровител и застъпник пред Бога. По традиция стотици посещават на този ден Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км. над Светата Рилска обител, предава БГНЕС.

Иван Рилски

Иван Рилски

Днешният празник се нарича “Отчов ден”. Той се отбелязва и във всички храмове в страната, носещи името на светеца. Поради звуковата близост обаче повечето хора го назовават “Очов ден” и се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести. На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

снимка: WEBStage.bg

снимка: WEBStage.bg

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския. Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе той избира трудния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва. След неговата смърт учениците на Св. Иван Рилски пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец.


Share Follow

Leave A Reply