“Днешният форум идва в едно време, което е благоприятно след срещата през юни, както след срещата в Брюксел ЕС-Азия. Днешното събитие идва във време, когато са очертани българските пазари в Азия”, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1“ в София.

снимка: www.bulgariachina.com

снимка: www.bulgariachina.com

“Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес. Отношенията между Китай и България никога не са били толкова добри”, каза министър-председателят. „В Брюксел на срещата на върха ЕС – Азия бяха очертани възможностите, които има нашият пазар. В същото време сме в условията на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия. На срещата в Брюксел освен оптимизъм, имаше и песимизъм”, каза още Борисов.

1910_PM_ASEM (1)

“Ако приемем, че свободният пазар са движещите сили, санкциите са точно прътът в колелата. Излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също е от значение. Светът като цяло трябва да положи огромни усилия срещу миграционните процеси и киберпрестъпленията“, каза Борисов.

борисов 16+1

“30 града са побратимени с китайски общини. Това е похвално, защото когато отношенията между местните власти са добри, инвестиционният климат също е добър”, добави българският премиер в приветствието си. „Живеем в много тревожен свят. Напрежението, витаещо в Брюксел, и желанието на всички от Европа и Азия беше да се постигнат за в бъдеще по-добри резултати, но много труд, много работа още предстои на всички и тук не бива да пропускаме върховенството на закона, правата на човека, свободата на медиите“, допълни още Бойко Борисов.


Share Follow

Leave A Reply