Омбудсманът Мая Манолова отчете три години от встъпването в длъжност, като на пресконференция представи Бяла книга на нерешените проблеми на гражданите. “За този период институцията доказа, че е надпартийна, видима и работеща. Към на нас се обръщат граждани с убедеността, че ще им бъдат решени проблемите”, похвали се Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Омбудсманът отбеляза, че на първа страница в Бялата книга е посветена на Топлофикация – София като топ проблемен монополист, с който вече три години се водят съдебни битки от страна на Манолова. В книгата са включени още проблемите с Методиката за сградна инсталация, арбитражните съдилища, колекторските фирми, фирми за бързи кредити, законът за хората с увреждания.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Изказването на вицепремиера Валери Симеонов за хората с увреждания е срамно, жестоко и безчовечно”, каза омбудсманът. „Не са моя работа кадровите решения. Те са си изцяло отговорност на премиера Борисов. Смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване и отношение. То е недопустимо, абсолютно неприемливо и много жестоко. Оставям тези, които се занимават с политика и управление, да го коментират в политически план. Заявявала съм го многократно, аз не коментирам оставки“, коментира Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите ѝ с кадрови назначения и уволнения не се занимава тя, не е нейна работа, а отговорността е на друг. „И този друг е премиерът Борисов. Решенията ги взима той и българският парламент. Аз се занимавам с политики, с каузи, с преследване на цели в интерес на българските граждани. За мен няма значение кои са лицата в институциите, в правителството и парламента, важно е те да работят в интерес на българските граждани. Моята работа е да ги карам, да ги натискам да работят в интерес на хората. Това правя, независимо от това кои са персонажите“, подчерта омбудсманът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Оптимист съм, че първата стъпка в реформата по отношение на хората с увреждания ще бъде направена. Има ясен ангажимент, поет от властта. През следващата седмица в социална комисия и в пленарната зала ще се разглеждат заедно двата закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ“, обясни Манолова. Тя уточни, че е наясно, че реформата няма да се случи от 1 януари, но това от което не е отстъпила, е всяка една от тези точки, които маркират пътя на реформата, да остане в тези закони.


Share Follow

Leave A Reply