Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски парламент, които предстоят догодина, отбелязват лека динамика през последните два месеца – до голяма степен заради вътрешнополитически събития. Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти. Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна ултиматумът на ДПС – или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това тълкуват от социологическата агенция “Барометър България” на база резултатите от допитване, проведено в периода от 30 октомври до 1 ноември 2018 година, между 848 пълнолетни български граждани.

Според агенцията опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция. Нагласите на избирателите да подкрепят левицата дори бележели лек спад, сочат данните. Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията. Подобен факт на наблюдавал и при подкрепата за ДПС, “но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 “Барометър България” изследва в проучването си доверието на гражданите в работата на правителството и ръководството на кабинета – на министър-председателя Бойко Борисов и неговите заместници (вицепремиери) – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Екатерина Захариева. Според агенцията не е изненадващо, че събитията през септември и октомври са повлияли на одобрението в работата на българското правителство и неговото ръководство. Данните отчитат промяна в доверието през последните три месеца.

Снимка 387209Източник: Барометър България

 

В края на октомври 2018 година работата на Министерски съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли. Одобрението към премиера Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца. Вероятно българите имаха очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов.

Снимка 387211Източник: Барометър България

При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението – 11% от участниците в проучването посочват, че му се доверяват при 13% доверие и одобрение през юли. Явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това. Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори.

Снимка 387212Източник: Барометър България

Външният министър и заместник министър-председател Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните. Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли. Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Снимка 387213Източник: Барометър България

Красимир Каракачанов запазва рейтинга си – 36% одобрение. Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция. Одобрението към него се обяснява и с личния му резултат на последните президентски избори, на които получи подкрепата на близо 600 хиляди българи, пишат от “Барометър България”.


Leave A Reply