Делото за взривовете в базата Стралджа-Мараш на 5 юни 2012 г. продължава с нова експертиза. Шест години след трагедията, при която в базата за утилизация на боеприпаси загинаха трима и бяха ранени осем работници, виновни няма, предава bTV.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

Обвиняеми са собственикът на фирмата, началникът на производството и проектантът на взривните дейности. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с военното министерство са държали и работили с взривни вещества без необходимите мерки за сигурност. Делото продължи с часове, а вещи лица представиха експертиза, извършена при условия близки до реалните. Експертизата е установила температурната граница при рязане на боеприпасите, но не показва дали по време на взрива е спазена технологията за обезвреждане.

снимка: Dir.bg

снимка: Dir.bg

„Това, което се случва в момента, показва колко е манипулирана тезата на прокуратурата.Твърди се в досъдебното производство,че градусите на температурата са 400-600 градуса. Дадохме бойна част най-добронамерено да се разреже. Резултатът – максимум 160. Значи е пълна лъжа”, заяви собственикът на фирмата „Берета Трейдинг” – Денислав Делев.

снимка: kashmirpatriot.com

снимка: kashmirpatriot.com

Делото ще продължи на 16 ноември, а материалите са над 60 тома. Вече 6 години жителите на село Лозенец, което даде жертви при взрива и се намира до базата, се борят срещу опитите за възстановяването ѝ.


Share Follow

Leave A Reply