Партийните субсидии няма да се променят от догодина. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лева от бюджета и през 2019 г., предава бТВ. След като финансовата рамка за догодина мина на първо четене, вече е ясно, че субсидиите остават по 11 лева за спечелен глас. Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” – по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. лв. Общо сумата е близо 32 милиона лева.

Александър Симов, снимка: clubz.bg

Александър Симов, снимка: clubz.bg

От опозицията се обявиха против тези разчети. „Размерът на субсидиите наистина дразни хората и те представляват безобразен цинизъм за едно общество, което е изключително чувствително по тази тема”, каза Александър Симов от БСП. Предложението на левицата е за 5 лева на глас.

Тома Биков

Тома Биков

Според управляващите обаче това е популизъм и затова идеята е неприемлива. „Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, просто ще обслужат интереси на едрия капитал, който в един момент ще се сдобие с партии”, коментира Тома Биков от ГЕРБ. Аргументите на властта са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, отколкото от частни икономически структури, на които да връщат жеста.

Владислав Горанов

Владислав Горанов

„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов. Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.


Share Follow

Leave A Reply