Още от сутринта на 17 ноември започват събитията от шестото издание на “Нощ на театрите”, в което участват 16 града в България. В еропейската инициатива ще се включат над 1300 творци от различни театрални стилове.

zx860y484_3345467

Тази година “Нощ на театрите” ще се проведе едновременно в 11 европейски държави и въпреки че основният акцент ще са театралните представления, по време на събитието ще се направят различни срещи и дискусии, а също така и изложби, концерти и разходки зад кулисите.

Никола Хаджитанев и Марта Петкова, снимка: www.ruseopera.com

Никола Хаджитанев и Марта Петкова, снимка: www.ruseopera.com

Част от посланиците на инициативата тази година са актьорите Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Луиза Григорова, Койна Русева и солистите на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев и Марта Петкова.

Владимир Карамазов и Юлиан Вергов, снимка: Христо Христов

Владимир Карамазов и Юлиан Вергов, снимка: Христо Христов

За първи път тази година организаторите дават възможност на зрителите да задават въпроси на актьорите посланици в реално време или предварително. Темата ще бъде “театър, опера, балет”, а онлайн студиото ще продължи 6 часа и ще може да се гледа директно на Фейсбук страницата на “Нощ на театрите” . “ЧитАлнята” ще бъде импровизираното студио, а Диана Алексиева, Инес Павлова и Ива Дойчинова ще бъдат водещи. Акцентите в програмата тази година са няколко премиерни представления, които ще се представят в рамките на съботния ден.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Авторският моноспектакъл на Ованес Торосян “Малкият Пучи” ще има своя дебют в клуб “Каросел” в София, а Софийската опера и балет ще покаже най-новия си детски спектакъл “Пеещите пътни знаци” и операта от Джузепе Верди “Симон Боканегра” с режисьор Арабела Танасе.

paliagchi_TURNE_70x1001-752x440

Държавната опера Стара Загора заедно с Академичен цирк “Балкански” ще представят за първи път на софийската публика спектакъла “Палячи” от Леонкавало. Идеята за нестандартното представяне на оперната класика е на певеца Калуди Калудов, който празнува 40 години на сцена. Режисьорът на спектакъла е директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

phpbqh4il_800x_

В театър “Азарян” ще бъде изигран спектакълът на режисьора Стефан Щерев “Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер”, който бе приет с голям успех в Германия. Танцово-акробатичния проект “Гравитас” от Израел с хореогафия на Офир Юдилевич ще бъде представен в пространството за съвременен танц и пърформънс ДНК.

Гостуващият Кралски театър “Зетски дом” от Черна гора идва на “Нощ на театрите” със спектакъла си “Капиталът” по Карл Маркс, който варненската публика ще може да посети в Драматичния театър “Стоян Бъчваров”.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Отново тази година Софийската опера и балет и Народният театър “Иван Вазов” ще допуснат зрителите зад кулисите с организирани обиколки с предварително записване.

Пълната програма на “Нощ на театрите” може да намерите тук.


Share Follow

Leave A Reply