Анархисти замеряха полицаи с камъни и бутилки със запалителна смес, а органите на реда са задържали осем души в Атина при отбелязването на 45 години от бунта на студентите от Атинската политехника. Младежи с покрити с шалове лица са започнали да хвърлят коктейли „Молотов“ и камъни по служителите на реда, изграждайки барикади и запалвайки кофите с боклуци. Полицията е отговорила със светлошумови гранати и сълзотворен газ.

980x551_1542535102

Сблъсъците на анархистите с полицията станаха в близост до Главното полицейско управление на столичната област Атика, на централния булевард „Александрос“ и в квартал „Екзархия“, където се намира Атинският политехнически институт – мястото на студентския бунт срещу хунтата на „черните полковници“ на 17 ноември 1973 г.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на протестите анархистите са се нахвърлили върху представители на партия СИРИЗА, които са участвалив в шествие пред посолството на САЩ в Атина. Те са хвърляли бутилки с вода, чаши с кафе и яйца срещу министри и депутати от крайнолявата партия, сред които генералния секретар на СИРИЗА Панос Скурлетис и бившия парламентарен представител на партията Никос Филис. Шествието се проведе в знак на протест срещу подкрепата, оказана от САЩ на военната диктатура в Гърция в периода между 1967 и 1974 г.


Share Follow

Leave A Reply