Народното събрание избра при прегласуване Марияна Николова за вицепремиер по икономическа и демографска политика. След четиричасов напрегнат дебат парламентът гласува оставката на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Промяната в кабинета подкрепиха 116 народни представители, с “против” гласуваха 62-ма и без въздържали се.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Номинацията на Николова пред депутатите представи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той представи проекта за решение за персонални промени в Министерския съвет, след като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка на 16 октомври след неспирни протести от страна на майките на деца с увреждания, които нарече „кресливи жени с уж болни деца”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Симеонов се връща като депутат от „Обединени патриоти“, а в овакантеното вицепремиерско кресло сяда Марияна Николова, досегашен началник на кабинета му, която днес бе избрана от парламента и положи клетва. След като Симеонов става депутат, парламентът ще трябва да напусне Миглена Александрова от „Атака“. С това балансът на силите в „малката“ коалиция се променя – ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще е с 9, а „Атака” – със 7. Веднага след преглкасуването Марияна Николова положи клетва в пленарна зала и подписа клетвения лист.


Share Follow

Leave A Reply