85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб. Това показва най-новото социологическо проучване на „Тренд”, предава bTV.

инвестиция, ръст, икономика
Икономическите показатели като статистика през последните години отбелязват много добри тенденции, посочи Димитър Ганев от „Тренд”. Това обаче се усеща по джоба на българина само от 7%. “Българинът оценява своя жизнен стандарт като нисък – той смята, че живее трудно, дори и да има ръст на доходите, това не променя качеството му на живот”, каза още социологът. “Непрекъснато се говори колко много пари се дават за здравеопазване и инфраструктура, но знаем, че се изразходват неефективно”, посочи още Димитър Ганев.

снимка: Fairfax County

снимка: Fairfax County

Най-тежките месеци за властта са януари и февруари, посочи още той, в коментар на въпрос дали има нагласи за предсрочни парламентарни избори. Ганев уточни, че близо 2/3 от хората не са следили дебатите около бюджета, ако ги питате дали са важни параметрите му, над 60% казват, че са важни. Голям процент от българите смятат, че държавните средства се изразходват неефективно.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

Според Димитър Ганев реформите са ключът дали едни средства ще бъдат изразходвани ефективно, или не. „В случая обаче когато става дума за реформи, от които боли или по друг начин казано, се плаща социална цена, малко хора подкрепят подобни мерки“, поясни социологът. Оказва се, че подкрепата за увеличение на парите за хората с увреждания с 50 млн. е 95%, за пенсиите от 1 юли е 93%, за здравеопазване с 490 млн.е 87%, а за учителите с 20% е 77%.


Share Follow

Leave A Reply