“Министерството на културата иска Царските конюшни, за да ги превърне в галерия. Сградата в центъра на София би било прекрасно място, за да бъде изложена колекцията на Светлин Русев например”, каза пред телевизия “Европа” министърът на културата Боил Банов. Тепърва обаче идеята ще се обсъжда с представители на вътрешното министерство.

Царски конюшни

“С МВР най-хубаво бихме работили, ако ни дадат Царските конюшни, за да направим един сериозен музей, една галерия. Говорим си за Светлин Русев, за това, което той остави като наследство и като колекция, там би станала в техните имоти прекрасна галерия. Ще го обсъждаме, предстои, но те трябва да си оправят първо покрива, но мисля, че нагласата ще бъде в тази посока”, каза Боил Банов.

Светлин Русев

Светлин Русев

Министерството продължава с усилията си за опазването на културното наследство. Затова и бюджетът на Националния институт за недвижимо културно наследство за следващата година е двойно по-голям – над 1 милион и 250 хиляди лева. Увеличени са и средствата за читалищата, но тепърва предстои промяна на правилата за дейността им.

“От два месеца имаме една работна група от представители на Сдружението на читалищата, на Сдружението на общините, което е много важно, защото те работят пряко, в която се опитваме и мисля, че ще достигнем до предложение за един вариант за промени, за нов закон, който да бъде адекватен на времето, да запази, да съхрани традицията, да я развива, но и да има ясен начин, по който да се извади на светло дейността на всяко едно читалище”, обясни още Банов.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

“За следващата година бюджетът за култура е увеличен с над 19 милиона лева. Министерството започва да развива дългосрочни отношения със световноизвестни галерии и музеи като Гети, Ермитажа и Помпиду”, каза още министър Боил Банов. В България за първи път ще бъдат показани мечът и пръстенът на хан Кубрат, които са част от съкровището от Малая Пересчепина. С голям интерес се очакват и събитията от календара на Пловдив – Европейска столица на културата.


Share Follow

Leave A Reply