Парламентът прие на второ четене Закона за личната помощ. Законът е в отговор на протестните действия на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера. Близо половин година те са на палатков лагер пред парламента с настояване законът да бъде изработен и приет нормативен акт, който да урежда условията и реда за предоставянето и ползването на лична помощ от хора с увреждания.

снимка: www.elitetherapycenter.org/

снимка: www.elitetherapycenter.org/

Така според закона държавната политика за лична помощ на хора с увреждания ще се осъществява от Министерството на труда и социалната политика, а предоставянето ѝ – от доставчици на лична помощ. Това ще става само въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите. Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане ще планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансирането на личната помощ. Той ще има задължението и за издаване на задължителни методически указания за предоставянето на помощта, както и да осъществява контрол за предоставянето на лична помощ и изразходването на отпуснатите средства.

снимка: pawlingresourcecenter.org

снимка: pawlingresourcecenter.org

Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ към Агенцията ще организират изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ. Ще бъде воден публичен регистър на юридическите лица, предоставящи услугата лична помощ. Неин ползвател може да бъде всеки човек с увреждания, довели до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ. Той ще може да избира асистенти, да договаря тяхната заетост съобразно потребностите си и да подписва месечния му отчет за отработените от него часове. За конфликт с асистента човекът с увреждания ще може да уведомява писмено доставчика на личната помощ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Продължаваме работа със Закона за социалните услуги”, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на брифинг в Народното събрание след приемане на Закона за личната помощ. „Радвам се, че заедно извървяхме стъпките по законопроектите“, каза той и отчете, че на Никулден има приети два нови закона за хората с увреждания – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.  По думите му приемането на Закона за личната помощ не би било възможно без съдействието и ангажираността на много хора. „Това е премиерът Борисов, благодарение на чиято ангажираност се решаваха най-тежките въпроси по този законопроекта. Това са финансовият министър, вицепремиерът Дончев, здравният министър“, допълни той.

борисов

„Проведохме десетки срещи, много от тях бяха твърде емоционални, драматични бих казал, но в крайна сметка стигнахме до един закон, за който наистина в началото имаше голямо отрицание и недоверие, че той може да бъде приет“, заяви още Петков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа”, каза омбудсманът Мая Манолова. „Спомнихме си откъде тръгнахме. От един закон – в момента, в който беше внесен, не чу добра дума от никого“, заяви Манолова. По думите ѝ това е най-критикуваният и най-отричаният проект изобщо. „Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени – майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, заяви още Манолова. Според нея най-лесно е да се каже, че не може, не става и не е възможно. „Е, възможно е“, подчерта тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания махат палатковия лагер пред парламента. Това съобщи една от майките на деца с увреждания на брифинг в Народното събрание след приемане на Закона за личната помощ. Протестът им обаче ще продължи през месец януари пред Министерство на здравеопазването, докато не се случи реформата в ТЕЛК. Майките на деца с увреждания благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е застанала зад тях. Според тях Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата им.


Share Follow

Leave A Reply