Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „Александровска“, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на седмичното правителствено заседание, предаде ”Фокус”. Премиерът уточни, че сградата в университетската болница е в груб строеж и екип от инженери вече са проверили нейното състояние, което е отлично.

Изоставеният строеж до Александровска болница. снимка: БТВ

Изоставеният строеж до Александровска болница.
снимка: БТВ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж, ще продължи около 1 месец, а след това предстои препроектирането, тъй като сградата е имала първоначален проект. По думите му то ще продължи около 3 месеца. „Това означава, че в началото на лятото можем да обявим обществена поръчка за строителството, което на практика означава, че може би до 1 година максимум, тоест до средата на 2020 година, ще имаме готова многопрофирна национална детска болница“, уточни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Заради протестите на студентите от Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” правителството се е отказало от идеята детската болница да е в сегашната Правителствена. Тя пък ще бъде направена търговско дружество и прехвърлена на СУ, обясни Ананиев.

Около 20 млн. лв. ще струва довършването на детската болница и тя трябва да е готова до средата на 2020 г. МС отпусна и над 4 млн. лв. на “Пирогов” за ремонт на клиниката по изгаряния. Клиниката ще бъде напълно обновена за една година, обеща шефът на спешната болница Асен Балтов.

 


Share Follow

Leave A Reply