Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата година,предаде  БГНЕС. По традиция на 1 януари кукери, маскирани с кожи и тежки звънци, и в различни персонажи, обикалят домовете, гонейки злото и пожелавайки на стопаните да са здрави и щастливи през цялата година. После всички групи дефилират една след други на централния площад, където започва народното веселие, наречено „Страчевата“.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

В първия ден на годината, още в ранна утрин, град Разлог е огласен от гласа на 50-килограмовите звънци, както тук наричат чанове и хлопки, удрящи се в телата на „чаушите“, пригласят им тъпаните и зурните. Това е просто „Старчевата“, гордостта и триумф на традициите в града, започва новогодишното кукерско веселие. Истинската сила и енергия на празника е в танца – в дългото, красиво и пъстро празнично хоро. На него могат да се видят дори няколко месечни бебета и 80-годишни хора – всички облечени в традиционни костюми.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

В целия обичай, макар и невидимо, присъстват демоните, наричани в Разлог „караконджули“. Според представите на предците ни те идват от друг свят – отвъдния. Шумна веселба и истински празник настъпва, когато от седемте квартала на града излизат сборни групи от „чауши“ (кукери), моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, както и други персонажи, съпровождани от оркестър със зурни и тъпани.

снимки: БГНЕС

снимки: БГНЕС

Най-атрактивната група от „Старчевата“ е тази на „чаушите“ – въоръжените пазачи. Според традицията това са млади мъже, неженени, неполагали воинска клетва, облечени в специален обреден костюм от овчи или кози кожи, с висока островръха шапка пак от кожи, покриваща и лицето на обредния персонаж. На кръста носят по четири големи чана, а в ръцете си носят камшик. С оригиналността си, кукерското веселие в Разлог е известно не само в страната ни, но и в чужбина. Сборни групи от седемте квартала на Разлог са участвали в много международни и национални карнавали


Share Follow

Leave A Reply