На бляскава церемония в Бевърли Хилс бяха раздадени 76-ите филмови награди „Златен глобус“. Те се присъждат в общо 14 филмови категории. Големият победител тази година беше филмът “Зелената книга”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той получи три отличия – за най-добър филм комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, който е и режисьор на продукцията, и за най-добър актьор в поддържаща рола за Махершала Али.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Филмът връща зрителите през 60-те години на миналия век, когато Тони Лип, италианско-американски охранител, е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат. Двамата трябва да използват пътеводител, известен като “Зелената книга на негро пътешественика”. Той е списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн и представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Бохемска рапсодия” се оказа най-голямата изненада на наградите, като се отличи с две от най-добрите награди – най-добър драматичен филм и най-добър актьор за Рами Малек, който играе фронтмена на „Куин“ Фреди Меркюри в биографията за емблематичната група.

Алфонсо Куарон, снимка: БГНЕС

Алфонсо Куарон, снимка: БГНЕС

“Рома” на Алфонсо Куарон също получи две награди – за най-добър чужд филм и за най-добра ресижура. Филмът проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от живота на самия режисьор. Действието във филма се развива в квартала Рома на мексиканската столица, откъдето идва и заглавието му. В продукцията се проследяват и протести на студенти, прераснали в насилие.

Сандра Оу, снимка: БГНЕС

Сандра Оу, снимка: БГНЕС

Сандра Оу, която беше и водеща на церемонията по връчването на наградите, спечели наградата „Най-добра актриса“ за участието си в „Да убиеш Ийв“. При получаването на статуетката, чаровната азиатка от сериала „Анатомията на Грей“ благодари на родителите си за подкрепата, която са ѝ оказвали през целия ѝ професионален път досега.

Реджина Кинг, снимка: БГНЕС

Реджина Кинг, снимка: БГНЕС

Реджина Кинг грабна награда за най-добра женска второстепенна роля за ролята си във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори“.

Лейди Гага, снимка: БГНЕС

Лейди Гага, снимка: БГНЕС

Лейди Гага спечели отличие за най-добра песен. Ексцентричната певица е автор на музиката и текста на саундтрака към филма “Роди се звезда“.

Оливия Колман, снимка: БГНЕС

Оливия Колман, снимка: БГНЕС

“Златен глобус” за най-добра актриса в комедиен филм спечели Оливия Колман за играта ѝ във „Фаворитката”.

Крисчън Бейл, снимка: БГНЕС

Крисчън Бейл, снимка: БГНЕС

Като най-добър актьор беше отличен Крисчън Бейл. Неговото превъплъщение в бившия вицепрезидент Дик Чейни се харесва много на критиците. Самият Бейл шеговито благодари на Сатаната, че му е помогнал да изиграе Чейни, който има лоша слава в либерално настроения Холивуд.

Глен Клоуз, снимка: БГНЕС

Глен Клоуз, снимка: БГНЕС

Извън предварителните очаквания Глен Клоуз грабна “Златен глобус” за най-добра женска роля в драматичен филм за жена, която отказва да остане в сянката на съпруга си в “Съпругата”, което я катапултира в спора за „Оскар“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС


Leave A Reply