“До 60 ще бъде напълно готов изграждащият се в момента временен покрив на Царските конюшни в София”, съобщи днес зам.-кметът по култура Тодор Чобанов при проверка на започналите преди дни строителни дейности. Покривът на архитектурния комплекс в центъра на столицата горя при пожар в края на юли. Още тогава кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че ще иска напълно възстановяването на сградите на бившите конюшни. Основен собственик там е Министерството на вътрешните работи, но има и още близо 30 частни собственици на отделни части от сградите. Временният покрив се поставя по инициатива на Столичната община, която ще плати 130 хил. лева за него.

Тодор Чобанов

Тодор Чобанов

“Очакваме след това да получим компенсации от министерството и другите собственици”, каза Чобанов. По думите му обаче е по-важно именно възстановяването на сградите в комплекса и обявяването му за недвижима културна ценност от национално значение. Зам.-кметът обясни, че поставянето на временния покрив започва едва сега, защото са били необходими разрешения от всички собственици. Той има за цел да запази сградата от атмосферните влияния.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В отговор на въпрос какви са възможностите за възстановяването на Царските конюшни, Чобанов обяви, че Министерството на културата вече е проявило интерес към комплекса, който според зам.-кмета е “идеален за музей и място за култура”. Основният ангажимент засега обаче е на вътрешното министерство, което е основен собственик. “Общината има готовност да участва във всички дейности и държавни проекти, свързани със запазването и възстановяването на Царските конюшни”, каза още Чобанов.


Share Follow

Leave A Reply