След всеобщия шок от резултатите на референдума за Брекзит преди две години и половина започнаха дълги и тежки преговори за политически развод между двете страни. Вариантите бяха – договорка за мирен и максимално безболезен за двете страни договор или безкомпромисен Брекзит по тежък и непредвидим път.Брекзит

Британският премиер Тереза Мей се нагърби с тежката задача да договори максимално изгоден договор за страната си, въпреки неудобната позиция в преговорите. Притискани от времето, ЕС и Великобритания стигнаха до договорка, но тя се базираше на много и болезнени компромиси. Британският парламент отхвърли тежката сделка за излизане на кралството от Европейският съюз и ситуацията стана още по-непредвидима и хаотична.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Две години и половина след референдума и два месеца преди окончателното и доброволно излизане на Великобритания от Европейския съюз, Брекзит изглежда като все по-голяма грешка в очите на британците. Стигна се дори до разговори за отмяна на референдума, за провеждане на нов и за отмяна на Брекзит, дори без референдум. Прогнозите пред британската икономика също не са цветущи. Много големи фирми искат да си местят офисите в ЕС, за да избегнат бъдещата граница с ЕС, а британският паунд продължава да пада поради несигурното бъдеще. Ирландците от севера и юга са на път да бъдат разделени от граница, проблеми ще има и пред икономиката на Гибралтар, обградена от Испания. Шотландците също не са доволни от излизането си от ЕС, след като убедително гласуваха за оставане. Възможно е да се инициира нов референдум за излизане на Шотландия от Великобритания, като този път резултатите се очаква да бъдат много по-различни.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Европейският съюз, от друга страна, стои много по-уверено в цялата ситуация за разлика от периода непосредствено след референдума за Брекзит. През 2016 година ЕС се бореше с последиците от Световната икономическа криза, фалита на Гърция и миграционния наплив от Близкия изток. Днес ЕС е в икономически възход, мисли за бъдещо разширение, за продължаваща интеграция и дори за създаване на обща армия. Голяма част от тези идеи бяха спирани именно от Великобритания, която бе най-консервативната част от Съюза. Антиевропейската реторика достигна изключително високо ниво преди, по време и след референдума за Брекзит, но към днешна дата нещата стоят по различен начин. Идеите за отцепване от ЕС заглъхнаха в Европа, а статистиките показват все по-силна подкрепа за Обединена Европа от гражданите на 27-те страни членки.

снимка: www.theleader.info

снимка: www.theleader.info

Британският парламент каза тежката си дума и реши да заложи на един хаотичен Брекзит, описван като най-лошия от всички варианти, особено за Великобритания и гражданите на страната. В коментар за вота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне Европейския съюз без сделка:

“Ще ви кажа как виждам нещата след вота за Брекзит. Първа опция: британците няма да сключат сделка и ще кажат, че не могат да стигнат до споразумение. Това плаши всички. Първите губещи от този развой ще са самите британци. Втора опция: британското правителство да ни каже, че ще опита отново да подобри това, което иска да извлече от европейците, и да гласува отново. Може да се подобрят една или две точки, но не вярвам особено в това, тъй като ние направихме максимално възможното за постигането на споразумение. Няма да се откажем да защитаваме интересите на европейците, за да решим вътрешнополитическите проблеми на британците.”

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Прословутата консервативност и безкомпромисност на британската политика в случая ще изиграе лоша шега на Великобритания и народа ѝ. В желанието си да получат максимален комфорт след инициираното от тях излизане от ЕС, британските политици прекрачиха границите на разумното. Стигна се до ситуация, в която те хем искат да излязат от ЕС, хем искат да запазят всичките си права и привилегии, които са имали като член. Това, разбира се, е невъзможно да се случи, защото би довело до прецедент в политиката на Европа.

epa05768774 EU Commission President Jean-Claude Juncker (2-L) and Britain's Prime Minister Theresa May (C) walk together during the informal meeting of EU heads of state or government in Valletta, Malta, 03 February 2017. European Union (EU) leaders met to address the migration situation, focusing on the Central Mediterranean route and Libya, and were to discuss the future of the EU after Brexit. EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

Обединеното кралство не е и в позиция да поставя подобни условия като инициатор на излизането. Въпреки това те го направиха и това разгневи многократно европейските политици, които постепенно втвърдиха тона и бяха категорични, че компромиси няма да се правят. В най-добрия случай Великобритания можеше да очаква бъдещи отношения с ЕС, сходни на тези с Норвегия и Швейцария, но не и запазване на сегашните си членски привилегии.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сега, след отказа на сделката от страна на парламента, това е невъзможно. Великобритания е на път да затвърди голямата си грешка и да излезе от Обединена Европа с гръм и трясък. Брекзит се превърна от прагматичен развод между северноевропейци в мелодраматична свада по италиански. Европа ще се оправи и без Великобритания, но дали Великобритания ще се оправи без Европа, или ще потърси помощ отвъд океана?


Share Follow

Leave A Reply